perjantai 2. toukokuuta 2014

Sticky bun / kinuskinen bostonpulla



Uusimmassa Pirkka-lehdessä oli hyvältä kuulostava ohje. Ja myös maistui hyvältä! Yhtä hyvin tässä voi käyttää muitakin pähkinöitä kuin ohjeessa mainittua pekaanipähkinää.

Tässäpä ohje, kopsattu suoraan Pirkan sivuilta:

2 1/2 dl maitoa
3/4 dl sokeria
1 ps (11 g) kuivahiivaa
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte:
n. 40 g voita
2-3 rkl sokeria
2 tl kanelia

Vuokaan:
1 ps (125 g) Pirkka pekaanipähkinöitä
75 g voita
1 dl (n. 60 g) fariinisokeria
1/2 dl Pirkka vaahterasiirappia tai tummaa siirappia

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää sokeri, kuivahiiva, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 20-30 minuuttia.

Kiinnitä leivinpaperi irotopohjavuoan tai kakkuvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle.

Paloittele vuokaan tulevat pähkinät käsin noin 4 osaan ja levitä ne tasaisesti vuoan pohjalle. Sulata rasva kattilassa, lisää fariinisokeri ja sekoita hetki. Nosta kattila liedeltä ja kaada joukkoon siirappi. Anna seoksen hieman jäähtyä. Lusikoi seos pähkinöiden päälle vuokaan.

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Levitä taikinalevylle täytteen pehmeä voi, sokeri ja kaneli. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa rulla 12 viipaleeksi. Nosta viipaleet vuokaan ympyrän muotoon leikkauspinta ylöspäin. Jätä palojen väliin hieman kohoamistilaa. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 20-30 minuuttia.

Nosta vuoka uuniin, mutta laita vuoan alle leivinpaperi, jos käytät irtopohjavuokaa. Näin vuoasta mahdollisesti valuva rasva ei sotke uunia. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla. Anna bostonin levätä noin 5 minuuttia ja kumoa se tarjoiluvadille. Lusikoi mahdolliset vuokaan jääneet pähkinät pullan pinnalle.

Ei kommentteja: